Restauracja z dziczyzną w Rudach koło Raciborza
Restauracja „Pod Kasztanami” ulokowana jest w XIX-wiecznym budynku przy trasie Racibórz – Gliwice w miejscowości Rudy, w bliskim sąsiedztwie 700 – letniego Pocysterskiego Zespołu Klasztorno-Pałacowego z przylegającym do niego terenem parku krajobrazowego.
Tradycja Restauracji Pod Kasztanami sięga drugiej połowy lat 50-tych XX wieku.
Po przebudowach i modernizacjach restauracja obecnie dysponuje czterema salami konsumpcyjnymi:
- Sala Bankietowa oferująca 220 miejsc konsumpcyjnych
- Sala Kominkowa – 65 miejsc konsumpcyjnych
- Sala Lustrzana – 35 miejsc konsumpcyjnych
- Sala Myśliwska – 30 miejsc konsumpcyjnych
W sezonie wiosenno-letnim uruchamiany jest dodatkowo ogródek piwny dla 120 osób.
Zdrowe i smaczne dania z dziczyzny
Od 1991 roku restauracja nasza sukcesywnie wprowadza dania z dziczyzny przygotowywane w oparciu o tradycyjne receptury staropolskiej kuchni myśliwskiej. W chwili obecnej nasze menu zawiera ponad dwadzieścia propozycji wykwintnych, doskonałych jakościowo dań z dziczyzny. Są to dania przyrządzane zarówno z mięs zwierzyny grubej (sarna, jeleń, daniel, dzik), jak i zwierzyny drobnej (zając, bażant, przepiórka, kaczka dzika).
Jesteśmy jedną z nielicznych restauracji, która posiada w ofercie pełny asortyment zwierzyny łownej pozyskiwanej w polskich lasach.
Dostawcą mięs z których przygotowujemy dla Państwa dania w naszej restauracji jest nowoczesny zakład rozbioru i przetwórstwa dziczyzny firma „Las Huberta”, posiadający wszelkie wymagane prawem krajowym i UE certyfikaty i stały nadzór weterynaryjny, a co za tym idzie gwarantujący najwyższą jakość i bezpieczeństwo surowca.
Mięsa dostarczane nam przez firmę „Las Huberta”, pochodzą wyłącznie od zwierząt dziko żyjących w polskich lasach, co gwarantuje najwyższe walory smakowe i zdrowotne przyrządzanym z nich potrawom.
Oprócz dziczyzny Restauracja Pod Kasztanami oferuje dania kuchni polskiej na bazie mięsa wieprzowego, wołowego , drobiu oraz ryb.