Restauracja Pod Kasztanami w Rudach

O nas

Restauracja "Pod Kasztanami"

Restauracja „Pod Kasztanami” ulokowana jest w XIX-wiecznym budynku przy trasie Racibórz – Gliwice w miejscowości Rudy, w bliskim sąsiedztwie 700 – letniego Pocysterskiego Zespołu Klasztorno-Pałacowego z przylegającym do niego terenem parku krajobrazowego.

Tradycja Restauracji Pod Kasztanami sięga drugiej połowy lat 50-tych XX wieku.

Po przebudowach i modernizacjach restauracja obecnie dysponuje czterema salami konsumpcyjnymi:

  • Sala Bankietowa oferująca 220 miejsc konsumpcyjnych
  • Sala Kominkowa – 65 miejsc konsumpcyjnych
  • Sala Lustrzana – 35 miejsc konsumpcyjnych
  • Sala Myśliwska – 30 miejsc konsumpcyjnych

W sezonie wiosenno-letnim uruchamiany jest dodatkowo ogródek piwny dla 120 osób.


Dziczyzna

Od 1991 roku restauracja nasza sukcesywnie wprowadza dania z dziczyzny przygotowywane w oparciu o tradycyjne receptury staropolskiej kuchni myśliwskiej. W chwili obecnej nasze menu zawiera ponad dwadzieścia propozycji wykwintnych, doskonałych jakościowo dań z dziczyzny. Są to dania przyrządzane zarówno z mięs zwierzyny grubej (sarna, jeleń, daniel, dzik), jak i zwierzyny drobnej (zając, bażant, przepiórka, kaczka dzika).

Jesteśmy jedną z nielicznych restauracji, która posiada w ofercie pełny asortyment zwierzyny łownej pozyskiwanej w polskich lasach.

Dostawcą mięs z których przygotowujemy dla Państwa dania w naszej restauracji jest nowoczesny zakład rozbioru i przetwórstwa dziczyzny firma „Las Huberta”, posiadający wszelkie wymagane prawem krajowym i UE certyfikaty i stały nadzór weterynaryjny, a co za tym idzie gwarantujący najwyższą jakość i bezpieczeństwo surowca.

Mięsa dostarczane nam przez firmę „Las Huberta”,  pochodzą wyłącznie od zwierząt dziko żyjących w polskich lasach, co gwarantuje najwyższe walory smakowe i zdrowotne przyrządzanym z nich potrawom.

Oprócz dziczyzny Restauracja Pod Kasztanami oferuje dania kuchni polskiej na bazie mięsa wieprzowego, wołowego , drobiu oraz ryb.


Lody tradycyjne własnej roboty

Od 2013 roku uruchomiliśmy produkcję lodów tradycyjnych na włoskich recepturach które serwujemy dla Państwa w restauracji w formie doskonałych deserów lodowych, jak również w przylegającej do restauracji lodziarni.

Lody produkowane  są na naturalnych składnikach, bez konserwantów.


Sklep z dziczyzną

W przyległym do restauracji budynku znajduje się także sklep firmowy, gdzie prowadzimy sprzedaż mięs i wysokogatunkowych wyrobów  z dziczyzny (szynki, kiełbasy, pasztety, smalec…).

Restauracja prowadzi również sprzedaż cateringową (pieczone dziki z  dodatkami, korytka z dziczyzny oraz wszelkie inne zestawy dań).

Kilka faktów

Statystyki restauracji

  • 50

    Ilość dań
  • 350

    Ilość miejsc
  • 4

    Ilość sal